Skip to main content

Wat is manuele therapie?

Bewegingsvrijheid. Daarvoor gaat u naar de manueel therapeut. Want als uw bewegingsvrijheid verminderd is, kan manuele therapie de oplossing bieden. Doordat de manueel therapeut uw complete lichaam beoordeelt in plaats van slechts één onderdeel, kan hij een heldere analyse maken van wat er mankeert. De manueel therapeut beoordeelt alle gewrichten in samenhang en zoekt verbanden. De manueel therapeut kijkt dus verder dan je specifieke klacht en is daarmee de analist van je lijf.

Een manueel therapeut is een fysiotherapeut die na zijn opleiding voor fysiotherapie een opleiding voor manuele therapie heeft gevolgd. Daarmee heeft hij extra kennis opgedaan van de bewegingsmogelijkheden van het lichaam en in het bijzonder van de wervelkolom. Door zijn gespecialiseerde opleiding is de manueel therapeut uitstekend in staat om de oorzaak van uw klachten te beoordelen. Zo kan hij voor elk lichaam een oplossing op maat voorstellen.

Welke klachten kunnen worden behandeld?

Klachten aan het houdings- en bewegingsapparaat kunnen in op veel verschillende plekken ontstaan. Hierbij kunt u bijvoorbeeld denken aan:

  • nek- en schouderklachten, al dan niet met uitstraling naar de armen
  • lage rugklachten, al dan niet met uitstraling naar de benen
  • hoge rugklachten in combinatie met rib- en borstpijn
  • hoofdpijn en/of duizeligheid bij het bewegen van de nek
  • kaakklachten, al dan niet in combinatie met nekklachten
  • klachten aan de heup, knie of enkel
  • klachten aan de elleboog of pols

Als u zich herkent in één van deze klachten kunt u zonder verwijzing een screening laten doen. Tijdens een vervolgonderzoek zal blijken of en hoe uw specifieke klacht verholpen kan worden. Direct na de eerste afspraak heeft u dus duidelijkheid over de verdere behandeling.

Waar richt de behandeling zich op?

Het doel van manuele therapie is enerzijds het beter laten functioneren van de gewrichten en anderzijds uw houding en bewegingen te verbeteren. Hiervoor gebruikt de manueel therapeut een aantal specifieke technieken die in de gewrichten kunnen worden toegepast. Hierbij kunt u denken aan specifieke mobiliserende technieken, manipulerende technieken (‘kraken’) of specifieke oefeningen. Het behandelprogramma van de manueel therapeut bestaat verder uit het geven van goede instructies, adviezen, begeleiding en inzicht in gezond bewegen.

Wat zijn de resultaten van de behandeling?

Door het opheffen van de bewegingsbeperking in het gewricht zijn de effecten van manuele therapie vaak direct merkbaar: u voelt een verbetering van de bewegingsvrijheid en een afname van pijn.

Call Now ButtonMaak direct een afspraak